5 personliga budgeteringsmetoder för att skapa välstånd 2023

Vilket är det bästa sättet att skapa välstånd?

Om du svarade “spara dina pengar och investera dem klokt” så skulle du ha rätt. Att vinna på lotto skulle också vara ett acceptabelt svar, men det kommer knappast att hända. Många av oss kämpar med att spara pengar eftersom vår lön kommer in varje månad och i slutet av månaden finns det inga mer pengar!

Så hur bryter vi denna svåra cykel av spendera, spendera, spendera?

Enkelt – a personlig budget.

Ordet budget är allas favoritord på sex bokstäver.

Om du är skuldsatt – behöver du en personlig budget.

Kanske vill du investera och du vet inte var du ska börja… Börja med en budget.

Min man och jag kunde betala av $97 000 i skulder när vi fick kontroll över våra utgifter… Hur gjorde vi det? Personlig Budgetering.

Vad är det främsta skälet till att använda en personlig budget?

Budgetering är din spelbok för din ekonomi. Utan en gedigen, genomtänkt spelbok kommer du att fortsätta snurra på hjulen när det kommer till ekonomi. Budgetering inkluderar inte bara öronmärkning av pengar till dina månatliga räkningar och skulder – budgetering inkluderar att avsätta pengar för dina investeringar.

Så vad är det mest effektiva sättet att budgetera?

Budgeteringsmetoder som hjälper dig att skapa välstånd 2023

1. 50-20-30 Regel

Jag såg en artikel om Forbes diskutera 50-20-30-regeln som förklarar metodiken ganska bra.

50-20-30-regeln är ganska enkel: 50 % av din inkomst bör gå till levnadskostnader och väsentligheter; 20 % bör gå till skuldavveckling och besparingar/investeringar; 30 % bör gå till flexibla utgifter som semester.

30 % av flexibla utgifter verkar vara en ganska lös mängd flexibla utgifter… Åtminstone för mig. Om du skulle flip-flop skuldminskning/sparande med flexibla utgifter, vad skulle det kunna betyda?

Tja, låt oss titta på ett enkelt exempel på en familj som tjänar $100 000 per år. Spara 20 % kontra 30 % efter att ha arbetat i 30 år med 8 % avkastning:

Hur skulle du vilja ha 1,1 miljoner dollar extra genom att göra en ganska liten förändring? Jag tror att jag skulle gilla det, och jag är säker på att du också skulle gilla det.

Här är en länk till en artikel om Learnvest som ger några exempel för att implementera 50-20-30-regeln om du vill fördjupa dig i detta.

Därefter ska jag gräva in några andra personliga budgetrekommendationer.

2. Personlig budget på en kuvertmetod

Kuvertmetoden är precis vad det låter som. Du fördelar kontanter för varje budgetpost du har varje månad i olika kuvert. Olika personliga budgetposter kan inkludera matvaror, gå ut och äta och underhållning.

När du får slut på pengar för en viss budget är det allt du kan spendera till nästa månad. Du bör inte föra över pengar mellan de olika kuverten – det motverkar syftet med denna budgeteringsmetod.

Om du planerar att använda den här budgeteringsmetoden skulle jag ställa in den så här:

 • Jag skulle ställa in automatisk elektronisk betalningar för alla mina räkningar. Förhoppningsvis är dina besparingar också automatiserade. Till exempel kommer min 401(k), Roth IRA, ett skattepliktigt konto och HSA-bidrag ut varje månad direkt från min lönecheck. Om du fortfarande hanterar skulder och inte sparar för mycket just nu, kan du hoppa över det här steget.
  • Jag ställer också in var och en av mina betalningar att ske den första dagen i månaden. På så sätt vet jag hur mycket extra pengar jag kommer att ha i början av månaden.
 • Om du strukturerar din budget på samma sätt kommer du att ha ett återstående saldo varje månad som du kan använda för resten av dina budgetposter. Gå helt enkelt till banken eller bankomaten och ta ut det belopp du behöver för varje budgetpost.
 • Förhoppningsvis har du fortfarande lite pengar över som du kan överföra till sparande!

Där… Enkelt och smidigt.

Jag skulle rekommendera denna metod till alla som verkligen kämpar med budgetering. Det enda sättet du kan förstöra den här budgeten genom att springa till banken eller bankomat. Jag skulle slå vad om att om du bränner igenom alla dina pengar och springer till banken, kommer ditt medvetande att få dig att känna dig extra skyldig för att ha brutit din budget!

3. Onlineverktyg som hjälper till med den personliga budgetprocessen

Onlineverktyg kan hjälpa dig att automatiskt spåra dina budgetar. Verktyg som Mynta, Personligt kapitaloch YNAB (du behöver en budget), gör det möjligt för dig att ställa in dina budgetar och länka dina bankkonton så att dina budgetar spåras automatiskt.

Jag har använt Mint i ungefär sex år och jag började använda Personal Capital för ungefär nio månader sedan. Jag har undersökt YNAB lite, och jag har hört bra saker om det. Men jag har inte använt YNAB själv eftersom jag vill betala för en budgetapp.

3 Verktyg för personlig budget online

Du behöver en personlig budget

YNAB är ett budgeteringsverktyg som gör att du kan knyta dina bankkonton till en enda plats som spårar dina utgifter. Du kan sätta upp mål, budgetar och i slutändan spåra din prestation i realtid med YNAB.

Som jag nämnde tidigare har jag ingen förstahandserfarenhet av YNAB. Därför kommer min recension att vara kort och koncist… Kolla in den. Om det ser ut som att det kommer att fungera för dig erbjuder YNAB en gratis 34-dagars provperiod. Jag vet, 34 dagar är ett udda tal, men jag är säker på att de har en anledning att erbjuda sin produkt gratis i 34 dagar.

Personligt kapital

Jag har använt Personligt kapital i cirka nio månader. Personal Capital skiljer sig från Mint eller YNAB på grund av dess avancerade investeringsanalysverktyg. Nästan varje personlig ekonomi-blogg (PF) som jag läser rekommenderar Personal Capital och det är inte på grund av deras fina provisionsutbetalning som de PF-bloggarna får för varje registrering de får.

Produkten fungerar bra för att spåra saldon på dina bankkonton och investeringskonton. Det är inte så många som pratar om budgetverktyget som Personal Capital har. Men jag måste erkänna att jag verkligen gillar det. Här är några anledningar till varför:

 • Det är enkelt att sätta upp olika budgetgrupper.
 • Personal Capital skickar e-postmeddelanden varje vecka om dina utgifter och jämför dem med föregående vecka. Jag gillar verkligen den här funktionen eftersom jag är en tävlingskille… Varje vecka försöker jag spendera mindre än föregående vecka. Tyvärr har jag inte haft det så hett.
 • Applikationen skapar snygga diagram som hjälper dig att förstå vart dina pengar tar vägen (ur en grafisk synvinkel).

Investeringsanalysen är fantastisk. Jag älskar att snabbt kunna se hur mina investeringar presterar. Ungefär som den veckovisa ögonblicksbilden jag får för budgetering, gäller detsamma för mina investeringar. Jag får en veckovisa ögonblicksbild av hur mitt innehav presterade OCH benchmark för personligt kapital är min portfölj mot S&P500 och andra välkända index.

jag rekommenderar verkligen Personligt kapital och det är GRATIS!

Mynta

jag använder Mynta, och för det mesta gillar jag det. Jag har använt Mint ett antal år för budgetering.

Jag gillar hur du kan skapa personliga budgetar och spåra alla dina utgifter på ett ställe. Mint skapar snygga cirkeldiagram eller stapeldiagram så att du kan gräva i dina utgifter. Du kan till och med jämföra dina utgifter månad över månad eller år för år.

En annan trevlig funktion hos Mint är att du kan spåra dina investeringskonton… Att spåra dina investeringar i Mint har inte alla verktyg som Personal Capital har.

Jag har kommit på mig själv att logga in på mitt Mint-konto mindre och mindre och logga in på mitt personliga kapitalkonto mer.

4. Skapa en personlig budget i Excel eller Google Sheets

Denna metod har varit min go-to-metod eftersom den kräver att du är delaktig. Att använda Excel eller Google Sheets kräver mer tid och energi jämfört med några av onlineverktygen eller andra “ställ in det och glöm det”-metoder.

Att använda en metod som denna kräver att du är mer ansvarsfull. När min familj först började arbeta med vår budget fick jag en manual över alla våra utgifter. Jag skulle formatera den till en .csv-fil som jag kan importera till Excel.

Därefter skulle jag gå igenom rad för rad och bygga mina egna kategorier och tilldela varje utgift till en specifik kategori.

Detta var ögonöppnande.

Att använda en personlig budgetmall för Google Kalkylark (eller ett kalkylblad för personlig budget i Excel) var när jag först insåg att vår matbudget – inklusive att gå ut och äta och matvaror – var ganska ur funktion…

5. Penna och papper

Jag umgicks med en familj härom veckan och ämnet om barn som inte lärs kursivt i skolan togs upp… Jag är inte säker på om det här är en stor sak eller inte. Men det fick mig att tänka på den gamla pen- och pappersbudgeten. Jag hade ett checkhäfte under en kort period och det är ett effektivt och enkelt sätt att spåra dina pengar.

Vem kunde tro att det skulle vara så effektivt att skriva ner varje transaktion och subtrahera den från ett givet startsaldo! Jag använde bara ett checkhäfte tills jag var ungefär 22 år gammal (jag är trettio år nu). Jag var tvungen att skriva en check då och då mellan 22 års ålder och nu, men jag oroar mig inte för att balansera mitt checkhäfte längre.

Men det fick mig att tänka att att använda ett checkhäfte håller dig 100% ansvarig för att spåra dina utgifter. Så varför använder vi inte den här metoden längre?

Kreditkortsföretagen vann. De tjänade, och tjänar fortfarande, en hel del pengar på konsumenter som inte betalar sin kreditkortsräkning i sin helhet varje månad. En stor del av räntan som kreditkortsföretag samlar in går direkt tillbaka till deras marknadsföringsfond så att de kan hitta fler personer att ta ut kreditkort.

Att skriva checkar är inte det enda sättet att använda penna och papper metoden. Du kan spara alla dina kvitton och manuellt räkna ihop hur mycket du spenderar.

11 Vanliga personliga budgetkategorier

 • Bostäder (för de flesta är detta vanligtvis deras högsta utgifter)
 • Mat
 • Transport (buss, gas för bil, bilförsäkringskostnader)
 • Medicinska och andra hälsorelaterade utgifter
 • Investera och spara – glöm inte detta!
 • Försäkring
 • Verktyg
 • Kläder
 • Personliga utgifter
 • Rekreation (du kan alltid se en bra film)
 • Diskretionära budgetposter (saker som båtar, båtutgifter)

Slutsats

Om du kämpar med din budget kan du alltid anlita en personlig budgetcoach eller leta efter personlig budgetkonsulttjänster!

Jag hoppas att någon av dessa fem budgeteringsmetoder tilltalar dig så att du kan börja slänga din budget efteråt! Vilken budget som helst är bättre än ingen budget.

Lycka till med din välståndsskapande resa.

Om du gillade det här inlägget kanske du också gillar det här: Hur mycket pengar behöver du aldrig behöva arbeta igen? Låt oss göra matematiken.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *