5 sätt som ditt företag kan luras på

Hur lätt är det för någon att lura ditt företag? Vi tittar på de fem sätten att ditt företag kan bli bedrägerat 2021.

Som företagare arbetar du hårt för att växa ditt varumärke och serva dina kunder. Tyvärr finns det en chans att brottslingar arbetar lika hårt för att befria dig från frukterna av ditt arbete.

Med de snabba framstegen inom tekniken blir människor allt mer sofistikerade när det gäller bedrägerier. Från investeringsbedrägeri, som kräver en expert för att hjälpa till med investeringsbedrägerier, till något så enkelt som lönebedrägerier, det finns mycket att hålla utkik efter. I den här artikeln tar vi dig igenom de fem sätten som ditt företag kan bli lurade på…

1. Investeringsbedrägeri

Investeringsbedrägerier kan ta ett antal former, men involverar vanligtvis en brottsling som utger sig för att vara en investeringsproffs och ringer till allmänheten (ofta äldre eller utsatta) för att övertyga dem om att investera sina besparingar i system som inte finns.

Dessa brottslingar kommer ofta att sätta stor press på offret att göra en investering på plats. De kommer att använda taktik som rädsla eller känslor, till exempel att övertyga offret om att investeringen kommer att tillåta dem att göra mer för sina barn och barnbarn.

Det behöver inte sägas att när offret väl har lämnat över de surt förvärvade pengarna kommer “investeringsproffsen” aldrig att höras från igen.

Även om detta är vanligt med individer, är det också något som händer med affärsmän. Ett sätt kan vara att en medlem i ditt företag ljuger för potentiella investerare om företagets inkomster för att få en affär med dem.

Annars kan det vara så att du vill investera några företagsmedel i ett annat företag eller finansiell enhet, och de ljuger för dig om deras värde.

2. Identitetsstöld

Denna typ av bedrägeri kostar brittiska företag 2,7 miljarder pund varje år och är ofta chockerande lätt att genomföra. Identitetstjuvarna – som kan vara hackare, konkurrenter eller till och med dina egna anställda – kopierar ditt företags varumärke och identitet och stjäl din data och annan information för att stjäla ditt företags identitet.

Gärningsmännen kommer sedan att använda denna falska identitet för att få kredit och få tillgångar. Dessa brottslingar kommer att använda teknik på ett antal sätt för att få din information, och ditt enda försvar mot detta är ett robust cybersäkerhetssystem utformat för att hålla dessa hackare utanför.

3. Lönebedrägeri

Som företagare är ditt varumärke beroende av att dina anställda arbetar hårt för att hjälpa dig att nå dina mål. Tyvärr är de anställda ibland de skyldiga när det gäller att lura ditt företag.

Lönebedrägerier drar på sig häpnadsväckande 12 miljoner pund i förluster för brittiska företag varje år, med en av de vanligaste formerna av lönebedrägerier är bedrägerier med spökanställda. Denna typ av bedrägeri skapas av en löneanställd och involverar skapandet av en “falsk anställd”.

Den oärliga medarbetaren kommer sedan att lägga till den falska medarbetaren på lönelistan och kanalisera sin lön till ett konto som de själva har skapat.

Inom större företag kan det vara extremt svårt att upptäcka den här typen av bedrägerier tills det är alldeles för sent.

4. Hålls till Ransom

En av de vanligaste typerna av bedrägerier som begås i den moderna världen är Ransomware. Redan ett stort problem i Storbritannien slog denna typ av bedrägeri rekordsiffror 2020 när ett stort antal anställda arbetade hemifrån, ofta utan tillräcklig säkerhet.

Med denna typ av bedrägeri kommer en hackare att bädda in ett skadligt virus i ditt system eller nätverk och sedan kräva en “lösensumma” för att det ska kunna tas bort. Detta kan vara extremt skadligt för företag i förlorade arbetstimmar, såväl som för bruten finans- och datasäkerhet.

Ett företags första försvarslinje här är att se till att de prioriterar cybersäkerhet, inklusive programvara för upptäckt av skadlig programvara.

5. Fakturabedrägeri

Tyvärr är en annan typ av bedrägeri som vanligtvis utförs internt fakturabedrägeri. En relativt osofistikerad metod, fakturabedrägeri innebär att en löne- eller säljare skapar falska fakturor för varor eller tjänster som aldrig beställts eller köpts av företaget.

Den anställde kommer ofta att skapa ett falskt företagskonto för att dessa fakturor ska betalas in för att ta pengarna för sig själva. För att undvika att förlora på denna typ av bedrägeri bör företag ha robusta kontrollprocesser på plats, med endast betrodda medarbetare som har rätt att skriva av sig vid betalning av fakturor.

Slåss mot bedragarna

Bedrägerier kan ha en enorm inverkan på ett företag, vilket leder till förlust av intäkter, ökad stilleståndstid och förlorat förtroende för de anställda. I en tid där vi förlitar oss så mycket på teknik måste företag göra säkerhet till sin främsta prioritet för att stoppa bedragare i deras spår.

Detta bör innefatta regelbundna säkerhetsrevisioner, korrekt granskning av anställda och begränsning av åtkomst till känslig och viktig information. Genom att ge var och en av dina anställda äganderätten till ditt företags säkerhet kan du hjälpa till att undvika bedrägerier genom att upptäcka försök till intrång innan dessa blir ett problem.

Om ditt företag har blivit utsatt för bedrägerier är det viktigt att agera snabbt och ta hjälp av en professionell. Oavsett om det är en löne-, faktura- eller investeringsbedrägeriåterställningsfirma, har du bästa möjliga chans att få tillbaka dina pengar med hjälp av en expert.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *