Att köpa eller hyra en bostad, vilket är mer lönsamt?

När tvivel uppstår mellan köpa eller hyra ett hem finns det många hänsyn och omständigheter att ta hänsyn till. Lär dig här alla relevanta punkter som hjälper dig att ha en tydlig vision om vad som är bäst för dig ekonomiskt.

Att bestämma sig för om man ska köpa eller hyra en bostad är inte det lättaste beslutet. För många kommer det att verka dyrt att köpa ett hus och de kommer att fokusera på hyresbelopp som är “billigare” och bättre på fickan.

Men om vi räknar är detta inte så fördelaktigt som det verkar på lång sikt. Att till exempel betala en månadshyra på 600 euro (och vi vet att beloppen redan ligger över denna siffra) för 36 månader eller tre år, ger en genomsnittlig kostnad på 21 600 euro.

Det utan att räkna de årliga höjningar som görs enligt inflationstakten i landet. Även om det rör sig om ett stort antal euro, förstår vi att det är lättare att välja mellan att köpa eller hyra en bostad när man jämför kostnaderna för att hyra med att köpa ett hus.

Vi vet också att inflationen fortsätter att göra sitt och att det i Spanien finns de som jobbar magiskt för att få pengarna att gå ihop, så att undra om det är bättre att köpa ett hus än att bo hyrt är inte det största av dina bekymmer.

Borde vara. För om du hyr just nu eller äger ett hus och vill sälja det för uthyrning från och med nu, då är det här artikeln för dig.

Vi har sammanställt den här guiden som utforskar allt om båda alternativen för att hjälpa dig att fatta rätt beslut, inte bara på kort sikt, utan också för att bygga en starkare framtid för dig själv.

Köpa eller hyra bostad?

Situationen i Spanien gör svaret på denna fråga allt tydligare. Enligt uppgifter som publicerades i december 2021 av National Institute of Statistics (INE) är inflationen på 6,7 % på årsbasis som landet upplever den högsta på nästan tre decennier.

Denna ökning har en direkt inverkan på bostadshyreskontrakt som är kopplade till konsumentprisindex (KPI).

Enligt a idealistisk studio Hittills överstiger den genomsnittliga hyran i landet för ett hem med två sovrum 726 euro. Det innebär en ökning med 550 euro årligen; priser som varierar beroende på provinser och huvudstäder.

Dessa månatliga priser är mycket högre än månadsbeloppet för ett bolån. Och den här typen av lån representerar en avkastning på fastighetsinvesteringar som läggs till de andra fördelarna med att köpa ett hem.

situation i antal

Och tydligen är det fler och fler som inser den ekonomiska möjligheten att köpa en fastighet innebär. Till exempel, enligt siffror från INE, i slutet av 2021, ägs 75,2% av hemmen i landet. Och siffrorna varierar beroende på region:

Vidare, enligt en undersökning gjord av investeratbland de skäl som sticker ut för köpbeslutet om en bostadsuthyrning är:

 1. Att köpa bostad är en långsiktig investering.
 2. Bolånebeloppet per månad är mindre än beloppet för varje månadshyra,
 3. De har möjlighet att göra reformer i husen, något som de inte kan i arrenderat skick
 4. Till skillnad från hyresinflationen är kostnaden för att köpa en bostad mer stabil eller har sjunkit i olika scenarier.

Tvärtom, mellan att köpa eller hyra ett hem är några av anledningarna till att spanjorer föredrar att hyra:

 1. Förmågan att röra sig oftare,

 2. Hitta billiga leasingkanoner,

 3. Instabila arbetsförhållanden som gör det svårt för dem att köpa bostad.

Fördelar och nackdelar med båda alternativen

Bor du uthyrd betalar du redan ett fast belopp varje månad till din hyresvärd. Det betyder att du skulle veta vad det är att samla in månatliga pengar för bostad, och att betala ett bolån skulle inte vara så komplicerat för dig.

Genom att köpa kan du få ett bolån, och med det kan du ha omedelbara likvida pengar och betala mindre än en månadshyra som en betalning för bolån.

Dessutom får låga räntor (1,7 % i genomsnitt för fast ränta och ibland 1,5 % för rörlig ränta) många att fundera på att köpa. Låt oss se jämförelser mellan ett alternativ och ett annat.

För- och nackdelar med att köpa eller hyra bostad

Mellan fördelarna med att hyra en bostad ovan när vi köpte den hittar vi:

 1. Lätt att flytta när du behöver flytta på jobbet,

 2. Hitta snabbare hyresalternativ till hands,

 3. Du betalar inte för reparationer eller renoveringar,

 4. Den månatliga betalningen underlättar din budget på kort sikt,

De nackdelar med att hyra bostad är följande:

 1. Stora månatliga betalningar för hyra, inte att äga,

 2. Om du aldrig köper ett hus måste du betala hyra hela ditt liv, även efter att du gått i pension.

 3. Om din hyresvärd bestämmer sig för att sälja eller skaffa nya hyresgäster måste du flytta,

 4. Din hyresvärd kan sätta regler och begränsa de ändringar du kan göra på fastigheten,

 5. Ofta måste du betala en deposition och hyresvärden kan behålla en del eller allt,

 6. Din hyresvärd kan besluta att ständigt höja din hyra,

 7. Det faktum att du gör förbättringar av fastigheten förbättrar dess pris, men det gynnar bara ägaren,

För- och nackdelar med att köpa bostad

Det finns några fördelarna med att äga din egendom:

 1. Dina månatliga betalningar går till köpet av ditt hem, inte en annan husägares ficka.

 2. Du äger din bostad i sin helhet vid utgången av bolånetiden.

 3. Du kan göra vinst om huspriserna går upp.

 4. Du behöver inte någons tillstånd för att ha husdjur eller renovera.

 5. Eventuellt underhåll eller ändringar du gör i ditt hem kan öka dess värde.

 6. Du kan få ett bolån för det.

 7. Du kan enkelt hyra eller tjäna pengar på det, i slutändan kommer det alltid att vara ditt och det är alltid mer värdefullt.

Att köpa hus blir till en början dyrare än att hyra. Det kommer att finnas startkostnader och skatter som du måste budgetera för, och bland andra nackdelar är:

 1. Ökade räntor kan öka dina månatliga betalningar, även om det kan ändra ditt banklån att förbättra dina förutsättningar,

 2. Betala för reparationer, även om något akut går fel som en läcka.

 3. Flyttprocessen kan ta tid.

 4. Om din ekonomi är tuff kan det ta lite tid att flytta till en billigare fastighet.

vad man ska välja

Den stora frågan: köpa eller hyra en bostad? Det är sant att det oftast är billigare att hyra korttidsuthyrning. Men betalning av bolån kan ibland vara billigare än att betala hyra. Förutom att det finns fler och fler sätt att tjäna pengar på en fastighet, inte bara genom sparande med bolån.

Mellan att köpa eller hyra en bostad kommer det alltid att vara mer lönsamt att köpa den. Även om vi förstår att beslutet är baserat på ekonomiska och personliga omständigheter, kan ansträngningen att köpa en fastighet vara den bästa åtgärden för att säkerställa en framtid.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *