Hur man beräknar priset på en bostad

Bostadsvärden fluktuerar över tid. Ibland ökar den, andra gånger devalverar den. Om du funderar på att göra en värdering av ditt hus flera år efter att du köpt det, är det därför viktigt att du först beräknar dess ungefärliga värde för att få en idé på förhand. I den här artikeln berättar vi hur du gör.

Varför är det intressant att veta priset på bostäder?

Det finns flera anledningar till varför en person kan tycka att det är intressant att veta hur mycket deras bostad är värd för närvarande. Särskilt om huset har köpts och registrerats för flera år sedan, och viktiga reformer har tillämpats på det som har ändrat dess värde. Eller om det är köpt i ett område som under åren har uppskattats.

Att veta värdet på ditt hem kan hjälpa dig vet till vilket pris du ska sälja den eller vilken hyra av månadshyra du bör ställa in. De kan också ge dig en uppskattning av värdet på andra liknande fastigheter som du är intresserad av. Eller, om du funderar på att agera som borgensman för någon annan, är det mycket användbart att veta värdet på den bostad som kommer att agera som säkerhet för lånet.

Faktorer som påverkar priset på din bostad

Priset på fastigheter varierar över tiden, och dess utveckling beror på en rad egenskaper som kan öka eller minska det:

  • Geografisk plats: Ibland kan det hända att ett visst geografiskt område börjar öka och efterfrågan på lägenheter ökar. I så fall skulle priset på din bostad också öka.
  • Materialkvalitet: robustheten och beskaffenheten hos de material som ett hus byggs med påverkar också dess pris, liksom finishen på de gemensamma utrymmena, om det är ett flerfamiljshus.
  • konditionering och energieffektivitet: Att installera ett värme- och luftkonditioneringssystem kan också driva upp priset.
  • Ute eller inne? Traditionellt sett är en av de faktorer som bestämmer priset på ett hus närvaron av utomhuselement, som en terrass, balkong eller trädgård.
  • Yta: Om du har gjort en tillbyggnad av ditt hem som har gjort att du har kunnat vinna några användbara meter kommer priset att öka.
  • husets tillstånd: Uppenbarligen har de hus som är välrenoverade och, som man säger i vardagsspråk, “att gå in för att leva”, ett högre pris.

Hur beräknar man värdet på en bostad?

Det finns flera sätt att beräkna värdet på ett hus, som vi visar dig nedan:

➤ Online hemvärderingssimulatorer

Olika portaler och webbplatser specialiserade på fastighetssektorn erbjuder sina användare bostadsvärderingssimulatorer. Det är en prisberäkningsverktyg genom att ange riktiga data, såsom tillbyggnaden, området där den är belägen, bostadens tillstånd osv.

Det finns gratis och betalda simulatorer, även om detaljnivån för de gratis är lägre och uppskattningen är vanligtvis mindre exakt. Beräkningsmetoden bygger på dataanalys och artificiell intelligens, tack vare vilket det är möjligt att uppskatta bostadens värde utifrån andra liknande.

➤ Uppskattning genom fastighetsportaler

Digitaliseringen i denna sektor gör att många fastighetsportaler kan offentligt visa priset för andra liknande hus säljs. Du kan välja att söka efter hus som har samma yta som ditt och att de är i samma område för att veta hur mycket de säljer för.

Dessutom låter dessa portaler dig också filtrera efter om bostaden är begagnad eller ny, antalet rum och badrum, bostadens ytterligare funktioner och faciliteter, om det har en uteplats eller inte, etc.

➤ PER metod för att beräkna värdet på en fastighet

Dess initialer motsvarar Prisinkomstkvot, vilket kan översättas som förhållandet mellan pris och nytta. För att beräkna det är det viktigt att veta det genomsnittliga försäljningspriset för området där det ligger och det genomsnittliga hyrespriset. Dessa uppgifter kan du få fram genom att göra den tidigare sökningen i fastighetsportalerna, både för köp och uthyrning.

Beräkningen är relativt enkel, och består av Dela försäljningspriset med bruttohyrespriset. Låt oss se det med ett enkelt exempel. Föreställ dig att det genomsnittliga försäljningspriset för bostäder i ditt område är 3 000 €/m2 och det genomsnittliga hyrespriset är 15 €/m2. Om vi ​​delar 3 000/15 får vi ett värde på 200.

Nu kontrollerar vi det genomsnittliga hyrespriset för husen i samma område. Låt oss föreställa oss att vi i genomsnitt verifierar att de hyrs ut för cirka 1 000 euro per månad. Att veta värdet på PER, vilket skulle vara 200, kan du Uppskatta värdet på ditt hem genom att multiplicera medianpriset för månatlig hyra med PER. I det här exemplet skulle det ungefärliga priset som du kan sälja ditt hem till vara 200 000 euro (1 000 x 200).

Ändå, denna beräkning är endast en approximationmen det ska jämföras med en individuell värdering av ditt hem, även om det låter dig ha en ganska exakt uppfattning om vilken prisklass du ska flytta i.

➤ Officiell bedömning

Detta är det mest konkreta sättet att veta värdet på ditt hem, genom en officiell bedömning utförd av ett företag som godkänts av Bank of Spain för det. Detta är viktigt, eftersom alla värderingsmän behöver övervakning och kontroll av ett företag som godkänts av denna offentliga enhet.

➤ Genom en fastighetsmäklare

De proffs som arbetar inom fastigheter i området är de som bäst känner till de aktuella priserna vid alla tillfällen. Därför kan det vara intressant att använda dem för att uppskatta hur mycket du skulle kunna sälja din bostad för, med hänsyn till dess egenskaper och egenskaperna hos den miljö den ligger i.

Kan du få värdet på en bostad med matrikelreferensen?

Sista 1 januari 2022 Det nya matrikelreferensvärdet trädde i kraft, utformat för att ligga till grund för att beräkna skatten på en bostad. Detta är viktigt eftersom för den offentliga förvaltningen är matrikelns referensvärde den viktigaste indikatorn för att fastställa värdet på ett hus.

För att beräkna det måste du ange Matrikelregistrets elektroniska högkvarter och lokalisera matrikelreferensen, som är en kod på 20 tecken. I det här fallet räcker det med att ha adressen till huset.

När du har det här värdet återvänder du till fastighetsregistrets elektroniska huvudkontor och väljer alternativet “Referensvärde”, som kommer att uppdateras varje år. Där klickar du på “Fråga referensvärde”, och du måste ange dina åtkomstdata. Därefter kommer du att bli ombedd att ange orsaken till din fråga och datumet då du begär värdet. Slutligen, om du klickar på alternativet “Referensvärdecertifikat”, kommer att visa dig vad referensvärdet för nämnda fastighet är.

Om du funderar på att värdera ditt hem för att köpa ett nytt, på Grupo Caja Rural erbjuder vi dig de mest flexibla villkoren som möjligt så att du kan få det mest fördelaktiga resultatet av försäljningen av ditt hem. För detta har alla våra elektroniska kontor en bolånesimulator och en guide till att köpa bostadtack vare vilket du kan dra full nytta av våra resurser och verktyg.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *