Kryptovalutor i resultaträkningen

Ruralvía-blogg » Finansiell utbildning » Hur deklarerar man kryptovalutor?

Även om de dök upp för mer än ett decennium sedan med blockchain-teknik, detta betalningsalternativ utan mellanhänder och med mindre kontroll av regeringar är för närvarande på uppgång.

Hur beskattas kryptovalutor i Spanien?

Idag är kryptovalutamarknaden mycket aktiv. Intresset för detta virtuella pengar Den har inte slutat öka sedan pandemin bröt in i våra liv 2020. Även om Spanien inte är ett av de länder som har högst cirkulation av kryptovalutor, äger eller äger 11 % av befolkningen (drygt 4 miljoner människor) dem. används som betalningsalternativ. Under senare år har dessa tillgångar digital har blivit den främsta källan till välstånd för många unga investerare Över hela världen.

⮞ Det är obligatoriskt att deklarera inkomst och inkomst enligt personskatt

I vårt land har det alltid funnits en skyldighet att till statskassan deklarera de avkastningar och vinster som erhålls vid verksamhet med kryptovalutor, men i 2021 års inkomstkampanj har kontrollen ökat med målet att förhindra skatteflykt och bedrägerier.

Ägarna av dessa virtuella pengar kommer att behöva följa personliga inkomstskatteskyldigheter, som alla skattebetalare, men de kommer också att behöva möta andra skatter när de arbetar med kryptovalutor. Användare av kryptovaluta måste deklarera i Förmögenhetsskatt (IP) saldot för varje virtuell valuta som skiljer sig från den som hölls den 31 december varje år.

⮞ Kryptovalutor räknas också för ISD

Förutom, att ta emot detta digitala värde som gåva eller som arv beskattas ocksåi detta fall kommer det att vara nödvändigt att möta Arvs- och donationsskatt.

Behöver kryptovalutatransaktioner deklareras?

Det är vanligt att det uppstår tvivel under inkomstkampanjen om hur de olika verksamheterna eller tillgångarna beskattas. När det gäller dessa virtuella valutor är det inte nödvändigt att deklarera deras innehav, men det måste göras när vinster erhålls till följd av avkastningen, överföringen eller försäljningen av kryptovalutor. Vi kan klassificera dessa operationer i fyra grundläggande block:

  1. Överföringsvinster och -förluster. Denna kategori omfattar börser, affärer, försäljningar etc. Kort sagt, all verksamhet som innebär en försäljning eller byte av dessa digitala pengar.
  2. Vinster och förluster utan överföring. När det finns en vinst i form av kryptovalutor, utan att det sker köp, försäljning eller utbyte av valutor. Det ges vanligtvis genom att ha en viss tillgång, rekommendera programvara, etc. Det inkluderar operationer som airdrops eller hårda gafflar.
  3. Kapitalavkastning. Det hänvisar till de plattformar som vi arbetar med kryptovalutor och som ger oss en ekonomisk avkastning. De är en slags virtuell plånbok i vilken vi kan sätta in dessa tillgångar och, genom att göra det, kommer de att generera ränta beroende på utvecklingen av deras värde.
  4. Ekonomisk aktivitet. Detta inkluderar gruvverksamheten som består av handel eller köp och försäljning av dessa valutor åt tredje part.

Hur ska kryptovalutor deklareras?

De vinster och förluster relaterade till överföring av kryptovaluta och kapitalvinster beskattas i en särskild del av resultaträkningen. Den slutliga procentsatsen kommer att bero på den skattskyldiges berikning:

  • 19 % från 0 till 6 000 euro.
  • 21 % från 6 000 till 50 000 euro.
  • 23 % mer än 50 000 euro.
  • I den pågående inkomstkampanjen har dessutom en fjärde del på 26 % lagts till från 200 000 euro.

När det gäller icke-överföringsvinster och förluster och ekonomisk aktivitet Det kommer att göra det i den allmänna delen av inkomsten, och andelen kommer att variera mellan 18% och 47%.

⮞ När är det obligatoriskt att göra det?

Oavsett om vinsterna och avkastningen erhålls i Spanien eller utomlands, kräver Skatteverket att denna typ av verksamhet återspeglas i deklarationenså länge den erhållna inkomsten överstiger 1 000 euro. Vi talar om skattepliktig verksamhet, som medför kapitalvinster eller kapitalförluster eller inkomst av lös kapital.

När kryptovalutorna väl ingår i resultaträkningen måste du alltid deklarera intäkterna på obligatorisk basis. När det gäller förluster är det inte nödvändigt att spegla dem i redogörelsen, men det rekommenderas att illustrera den slutliga balansen av resultat.

⮞ Hur speglar man det i resultaträkningen?

Resultaträkningen för år 2021 har för första gången en specifikt avsnitt för att identifiera saldon relaterade till kryptovalutor. Fram till nu ingick de i den generiska delen av “Andra varor och rättigheter till ekonomiskt innehåll”. Men från och med i år kommer det att återspeglas i ruta 46, “Saldon i virtuella valutor”.

I detta avsnitt måste följande fält fyllas i:

  • Ägarandel.
  • Valör eller typ av virtuell valuta.
  • Antal enheter.
  • Värde i euro.

⮞ Vem ska deklarera denna typ av virtuell valuta?

Alla de skattebetalare som har fått inkomster från dessa virtuella valutor under räkenskapsåret 2021 måste inkludera det på samma sätt som åtgärder ingår och investeringsfonder i uttalandet.

Om jag inte deklarerar kryptovalutor, kan jag få böter?

Skatteverket har redan meddelat att man kommer att vara ytterst vaksam under denna inkomstkampanj. Faktum är att finansministeriet har skickat mer än 200 000 meddelanden till användare med denna typ av virtuella tillgångar. han Årlig skatte- och tullkontrollplan för 2021 påpekar att användare eller investerare som manipulerar eller döljer information i 720-modellen om användningen och ägandet av dessa virtuella tillgångar kan behöva dömas till sanktioner på 5 000 euro för varje del av data eller datauppsättning som inte deklareras.

Dessa böter för att inte deklarera kryptovalutor kommer också att gälla när informationen inte visas reflekterad eller när den gör det, men på ett ofullständigt, felaktigt eller falskt sätt. Detsamma inträffar när skyldigheten att redovisa ägarandelar, tillgångar, värdepapper, rättigheter, försäkringar eller inkomster som deponerats, förvaltats eller erhållits utomlands bryts.

Om den skattskyldige har glömt att ta med dessa tillgångar kan de frivilligt lämna ett kompletterande utlåtande. Men, om verksamheten överstiger 1 500 euro, utsätts du för böter på 100 euro.

Alla dessa böter är relaterade till modell 720. I fallet med inkomstredovisningböterna kommer att nå minst 26 % av vad som återstår att betala. Om du till exempel har haft vinster på 5 000 euro från verksamhet med kryptovalutor måste du betala 950 euro (19%). Om vi ​​tillämpar minimiavgiften (26 %) på det beloppet som inte har betalats, måste 247 euro betalas.

Om slutligen a Kompletterande utlåtande som deklarerar inkomster efter tidsfristen, tillkommer ett påslag på mellan 5 och 20 %. Den slutliga procentsatsen kommer att bero på den tid som går från det att den ursprungliga deklarationen presenteras tills den kompletterande görs.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *