påverkar det oss fortfarande?

han Europeiska monetära systemet (SME) främjade stabilitet och förtroende för de europeiska ekonomierna och lade grunden för skapandet av en oberoende europeisk centralbank, som har varit avgörande för Europeiska unionens monetära politik och för att hantera finanskrisen. I den här artikeln pratar vi på djupet om EMS och vi för termen närmare den nuvarande ekonomiska situationen.

Den europeiska integrationsprocessen: den gemensamma valutan

Den europeiska integrationsprocessen mot allmän valuta Det började 1957 med skapandet av Europeiska ekonomiska gemenskapen (EEG) genom Romfördraget. 1992 upprättade Maastrichtfördraget Europeiska unionen (EU) och lade grunden för skapandet av en gemensam valuta i Europa.

1999 etablerade Europeiska unionen euron som en gemensam valuta. av de deltagande medlemsstaterna. Då, den 1 januari 2002, antog elva länder euron som sin officiella valuta.

Införandet av euron som en gemensam valuta haft viktiga konsekvenser för de medlemsländer i Europeiska unionen som godkände den. Denna gemensamma valuta gjorde det möjligt att eliminera kostnaderna och riskerna förknippade med fluktuationerna i nationella valutor. Det underlättade också handeln mellan länder genom att eliminera behovet av att växla valuta och de komplikationer som detta medförde.

Men skapandet av euron innebar också betydande utmaningar. Vissa länder upplevde ekonomiska svårigheter i processen för konvergens mot Maastrichtkriterierna som krävs för att de ska kunna antas. Förutom, finanskrisen 2008 avslöjade svagheter i utformningen av euron och i den ekonomiska styrningen av själva Europeiska unionen.

⮞ De europeiska ländernas valutor före euron

Innan euron skapades hade europeiska länder sina nationella valutor, var och en med sina egna mönster och valörer. Någon stans:

  • Den nationella valutan var tysk mark, som introducerades 1948 efter andra världskriget. Före märket hade Tyskland flera valutor, inklusive Reichsmark och den Rentenmark.
  • Den nationella valutan var österrikisk schilling, som infördes 1924 efter inflation och devalveringen av den österrikisk-ungerska kronan. Före shillingen hade Österrike den österrikisk-ungerska kronan.
  • Belgien. Den nationella valutan var belgisk franc, som infördes 1832 efter Belgiens självständighet. Före francen använde Belgien flera valutor, inklusive gulden och dukaten.
  • Spanien. Vem kommer inte ihåg bytet från pesetas till euro? Och det är att fram till 2002 var den nationella valutan pesetasom infördes i vårt land 1868. Spanien hade andra valutor, inklusive real och escudo.
  • Frankrike. Den nationella valutan var fransk francsom infördes 1795. Före francen hade Frankrike flera valutor, inklusive ecu och franska pundet.
  • Italien. Den nationella valutan var italienska lira, som infördes 1861 efter Italiens enande. Före liran hade Italien flera valutor, inklusive dukaten och gulden.
  • Nederländerna. Den nationella valutan var holländska gulden, som infördes 1816 efter Nederländernas självständighet. Före gulden använde Nederländerna hertigdömet Brabants valuta.
  • Portugal. Den nationella valutan var portugisisk sköld, som infördes 1911 efter republikens kungörelse. Före escudon hade Portugal flera valutor, inklusive real.

⮞ Krav för att gå med i euroområdet

Som återspeglas av Bank of Spain är dessa krav som alla de länder som vill gå med i euroområdet måste uppfylla:

  • prisstabilitet. Den årliga inflationstakten får inte med mer än 1,5 procentenheter överstiga den genomsnittliga inflationstakten i de tre medlemsstater som har den lägsta inflationen.
  • Hållbar ekonomisk situation. Det årliga offentliga underskottet får inte överstiga 3 % av BNP och den offentliga skulden får inte överstiga 60 % av BNP eller, om det överstiger denna gräns, måste det minska tillräckligt och nära 60 %.
  • Växelkursstabilitet. Landet måste ha upprätthållit ett smalt band av fluktuationer i växelkursen mot euron i minst två år.
  • räntekonvergens. De långa räntorna bör ligga nära genomsnittet av de tre medlemsstater med lägst inflation, med en maximal skillnad på 2 %.
  • Centralbanks oberoende. Landets centralbank måste vara oberoende av regeringen och vara inriktad på prisstabilitet.
  • Konvergens i lagstiftningen. Landet måste följa EU:s lagstiftning om bank- och finansmarknader.

Dessa kriterier är kända som konvergenskriterier och måste mötas av alla länder som vill ansluta sig till euroområdet. Dessutom måste landet visa att det kan försörja dem på lång sikt. Om alla krav är uppfyllda kan landet ansöka om att få införa euron som sin officiella valuta.

Element i det europeiska monetära systemet (EMS)

Det europeiska monetära systemet (EMS) skapades 1979 som ett sätt att samordna penning- och valutapolitiken bland medlemsländerna i Europeiska gemenskapen. Några av dess nyckelelement var:

  • Fast växelkurs. EMS fastställde en fast växelkurs mellan medlemsländernas valutor. Detta innebar att värdet på varje valuta var kopplat till värdet på de andra valutorna inom systemet.
  • monetärt ankare. Den hade en ankarvaluta, som till en början var tyska mark tyska och sedan euron. Det betyder att de andra valutorna i systemet var kopplade till eurons värde, vilket gav dem en viss stabilitet.
  • Fluktuationsmekanism. Även om växelkursen var fast tillåts vissa fluktuationer mellan valutor. Länder kan devalvera eller omvärdera sina valutor med 2,25 % i förhållande till den fastställda fasta växelkursen.
  • Intervention. Om en valuta avviker för mycket från sin fasta växelkurs kan medlemsländerna ingripa på marknaden för att stabilisera valutan.
  • Ekonomiskt samarbete. EMS främjade också ekonomiskt samarbete mellan medlemsländerna och uppmuntrade samordningen av penning- och finanspolitiken för att främja tillväxt och ekonomisk stabilitet.

Samordningen av den ekonomiska politiken

Samordningen av den ekonomiska politiken i dag är fortfarande en viktig uppgift för Europeiska unionen, även om den inte längre är baserad på det europeiska monetära systemet (EMS). Sedan skapandet av euron och genomförandet av den ekonomiska och monetära unionen (EMU), Samordningen av den ekonomiska politiken har fokuserat på att säkerställa finansiell stabilitet och främja tillväxt och konkurrenskraft inom euroområdet. Detta inkluderar samordning av finans- och budgetpolitik, samt övervakning och reglering av finansmarknaderna och främjande av strukturella reformer i medlemsländerna. Även om det europeiska monetära systemet inte längre är i kraft, är dess lärdomar och arv fortfarande relevanta för den ekonomiska förvaltningen av Europeiska unionen idag.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *