Sparar du till en nödsituation eller betalar du av skulden först?

Kämpar du för att hitta svar på om jag ska spara eller betala av skulden?

Hur betalar man av skulden snabbt?

Ska jag betala av min bil innan jag köper hus?

Eller ska jag investera eller betala av skulden?

Frågorna är oroande och kräver din uppmärksamhet. Den här artikeln kommer att ge lösningar på alla dina problem. Det hjälper dig att avgöra om det är bättre att spara eller betala av skulder och uppnå dina långsiktiga ekonomiska mål.

Föreställ dig att du har fastnat i en svår ekonomisk fas där du inte har något belopp i din akutfond, har skulder och har en begränsad inkomst. Under ett sådant scenario, har du någonsin funderat på vad som bör vara din prioritet? Det är viktigt att ha pengar i handen. Men att samtidigt betala av skulden är ett måste för att undvika ränteuppbyggnad eller konkurs.

Det verkar som att det är den enda ekonomiska prioriteringen du måste hantera när du har skulder. Men sammantaget är en sak säker, du vill förbättra din ekonomiska situation. Du kan vilja betala av skulder och bygga pensionssparande och akutfonder. Allt detta samtidigt som du hanterar månatliga och oväntade utgifter som kommer.

Vi kommer att titta på några riktlinjer som hjälper dig att bestämma hur du ska gå tillväga för din ekonomiska planering i en sådan situation.

Akut besparingar vs. skuldavbetalning

Du kanske vill välja en sak framför en annan. Men låt mig klargöra detta som ett viktigt tips att om du lämnar någon av dessa leder dig ingenstans. Det är klokt att välja båda och vidta åtgärder för att säkerställa att inget av elementen saknas i ditt liv. Du bör strategiskt hantera din privatekonomi och växa ur denna ekonomiska fas.

Din strategi nummer ett bör vara att skapa en budget. En budget ger dig en verklig ekonomisk bild och hjälper dig att fördela belopp. Det kommer att vägleda dig att spara pengar eller betala av skulden på ett systemiskt sätt. Eller i värsta fall, välj en med minst dåliga resultat. Det kommer också att hålla dig borta från ekonomisk utbrändhet och onödig stress.

När du har en fungerande budgetplan kommer du att se att du kan betala skulder och spara pengar samtidigt. Istället för att göra en prioritering är det dags att göra en strategi.

Innan vi tittar på stegen för att betala av skulder och spara pengar måste vi först börja med att titta på fördelarna med båda.

Fördelar med att betala av skulder?

Fördelarna med att betala av skulder är följande:

  • Hjälper till att förbättra kreditpoäng.
  • Slappnar av ditt sinne från onödig stress.
  • Övertid kan minska räntan du betalar
  • Minskar antalet räkningar du måste betala varje månad
  • När din skuld är rensad kan du fokusera på att bygga en ekonomiskt säker framtid.

Så, betyder det att du ska använda sparpengar för att betala av skulden?

Svaret är ett stort nej.

Innan du drar till en slutsats måste du lära dig fördelarna med sparande.

Fördelar med att spara

Det finns obegränsade fördelar med att spara. De viktigaste nämns här.

  • Att spara är ett bra sätt att nå dina ekonomiska mål, både kortsiktigt och långsiktigt
  • Det hjälper dig att täcka oväntade utgifter utan att få något nytt lån.
  • Pensionssparande är till hjälp vid hög ålder.
  • Sparandet hjälper dig att dra fördel av räntan.
  • De hjälper dig att uppnå känslan av trygghet och mental frid.

Vi kan se att det är lika fördelaktigt att betala av skulder och spara. Innan du går mot att förbereda guiden måste du utvärdera din ekonomiska situation. Gå först genom att fråga dig själv och ärligt svara på följande frågor.

Vad är din arbetssituation?

Innan du gör någon finansiell strategi, utvärdera din jobbposition eller någon fast inkomstkälla. Om ditt inkomstflöde inte är stabilt, eller det finns någon chans att förlora jobbet, är det viktigare att spara pengar för de kommande månaderna.

Om du inte har tillräckligt med pengar för att spendera dina kommande månader utan jobb, har det inget värde att betala av skulder. Detta beror på att du så småningom kommer att ha slut på pengar och återigen utlämnad till kreditkort för betalningar. Om du har tillräckligt med besparingar för att stödja en månad eller två kan du använda det beloppet för att sköta dina månatliga utgifter. Dessutom kan du till och med betala av minsta möjliga skuld.

Innan du planerar att betala av din skuld, spara bara beloppet för de kommande månaderna. Arbeta dessutom för att ta ett säkert jobb med ett liknande eller bättre lönepaket. Att effektivisera din inkomst är avgörande för att stödja dina ekonomiska mål.

Hur mycket har jag i akutkassan?

Beloppet i din akutfond påverkar i hög grad din övergripande finansiella strategi. Experter säger att du åtminstone måste ha medel för att stödja tre månaders utgifter. Det bästa sättet att beräkna lämpligt belopp i din akutfond är att hålla reda på din inkomst under ett år och dividera den med 10 000 USD. Resultatet är det belopp du måste spara för att tjäna genom den arbetslösa perioden.

Behöver jag några andra besparingar?

Ibland är situationen den omvända. Förväntade utgifter hopar sig och är mer stressande än oväntade utgifter. Om du planerar att köpa en bil eller belåna ett hus inom de närmaste 5 till 10 åren, börja spara lite från och med idag. Sparande hjälper dig från högre räntor och absolut beroende av långivare. Du kan placera dessa besparingar på ett separat sparkonto eller investera dem i att öka beloppet.

När du har svarat på dessa frågor, slå upp följande riktlinjer för att planera din finansiella strategi.

Steg 1: Betala minimum av alla skulder

Obetalda skulder hopar sig ett skuldhus åt dig. Att betala minsta betalning för alla skulder bör vara en del av din månadsbudget. Det är viktigt att betala minsta möjliga av alla dina skulder. Detta hjälper dig att reglera din kreditpoäng och undvika en höjning av räntan.

Se också till att du gör dina betalningar före förfallodagen. Detta beror på att det adderar förseningsavgifter, eller ökar räntekostnaderna. Dessa lägger alla till mer ekonomisk stress till skulden.

Steg 2: Förbered nödbesparingar

Eftersom du fortsätter att betala minsta möjliga för alla dina skulder, är det dags att gå vidare. Det är viktigt att fortsätta bidra till att öka dina akutmedel. De fungerar som en buffert för att absorbera chocken av oväntade utgifter som kommer din väg. Du måste skära ner de flesta av dina utgifter för att sätta in minst $1000 i din akutfond. Detta belopp kommer att stödja dig i tider av nöd, och du kommer inte att behöva några ytterligare lån från kreditkorten.

Steg 3: Använd alla tillgängliga medel

Se dig omkring och se om du har några extra pengar på tallriken. Detta inkluderar att samla in extra saker i ditt hem eller få förmåner från din arbetsgivare. Att ta tag i dessa lågt hängande finansiella frukter och satsa på det kommer att hjälpa dig mycket. På så sätt kan du ha ytterligare ett belopp som du kan använda för att betala av skulden. Du kan också spara detta till ett hus, en bil eller tjäna lite pengar genom att investera.

Steg 4: Betala av kreditkortsskulder

Så småningom är du i stadiet att betala av kreditkortsskulden. Om du funderar på hur du ska betala av skulder snabbt är det ett gott tecken på att du växer ekonomiskt. Att betala mer än minimibeloppet för ditt kreditkortslån hjälper dig att sänka räntan. Dessutom kommer det att hjälpa dig att bli av med det innan den förväntade tiden.

Steg 5: Finansiera dina akuta besparingar

När dina skulder är rensade är det dags att utöka ditt akuta sparande genom att finansiera dem maximalt. Som tidigare nämnts måste du minst reservera en fond motsvarande 3 till 6 månaders utgifter kontant innan du sätter in ditt sparande i investeringsprogram. Beloppet i din akutfond kommer att täcka dina utgifter vid behov. Det kommer också att utgöra ett hinder för att ta eventuella skulder i framtiden.

Vanliga frågor (FAQ)

Hur mycket pengar ska jag spara varje månad?

Följ regeln 50/30/20 för att spara varje månad. Detta innebär att du behåller 50 % av din inkomst för dina väsentliga utgifter, sparar 30 % och behåller 20 % för allt annat. Om du har ont om budget bör du spara 10 % av din totala inkomst till varje pris. Att skapa en ordentlig budget hjälper dig att fördela resurser taktfullt och spara mer.

Hur kan jag betala av skulden snabbare?

Skuldsnöboll och skuldlavin är bra metoder för att betala av skulder snabbare. Båda metoderna hjälper dig att få fart på att betala av din skuld. Detta genom att fokusera på en skuld i taget genom att betala stora summor. I snöbollsmetoden börjar du med att rensa små skulder och använda medel för att rensa bort större skulder. Skuldavalanchemetoden använder sig av ett anti-tillvägagångssätt där du börjar med att betala större skulder.

Poängen

Att sköta sin ekonomi ordentligt är en nödvändighet. Människor har ofta fastnat mellan att betala av skulder och spara belopp för nödsituationer eller framtida utgifter. Att bedöma din ekonomiska situation och medvetet konstruera en finansiell strategi kan hjälpa dem att övervinna skulder och så småningom stärka sina spar- och pensionskonton för en säker framtid.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *