Att gå på gatan i vilken stad eller kommun som helst och se bankomater är helt vanligt, men för 100 år sedan var det inte det. Idag är det faktiskt nästan konstigt för oss att åka till vissa befolkningscentra, särskilt småstäder, där det inte finns några uttagsautomater. Och ändå, även om det verkar som att de har funnits hela sina liv, kunde ingenting vara längre från sanningen.
I den här artikeln föreslår vi en resa genom historien och vi går tillbaka till bankomaters ursprung. Vi kommer att se hur dess utveckling har varit fram till idag och vi kommer att förutse hur framtidens bankomater kommer att se ut.
Vad är ursprunget till bankomater?
För att ta reda på när bankomater dök upp måste vi gå tillbaka till London på 1960-talet. Närmare bestämt 1967. Egentligen är idén med den första bankomaten relaterad till de gamla maskinerna där choklad såldes. Hur kan det vara?
Enligt BBC extrapolerade bankomatens uppfinnare – som vi kommer att prata om senare – driften av chokladmaskinerna och tog det ett steg längre. Alltså idén att skapa en enhet där det var möjligt att växla in en check eller liknande mot fysiska pengar närhelst.
Idén tog form tills den kom med en nyckel som skulle lösa ett viktigt problem: personlig identifikation och äkthet att erhålla och sätta in pengarna. Med andra ord var det nödvändigt att tänka på hur det var möjligt för maskinen att upptäcka att nämnda check var äkta och därför kunde bytas ut mot räkningar.
Således kom man fram till den definitiva idén med bankomaten: kunden var tvungen att införa sin check, impregnerad med kol 14 för att garantera att de inte var falska, och markera en fyrasiffrig hemlig kod kopplad till ditt bankkonto. Detta var formeln med vilken han verifierade sin identitet. Således verifierade enheten äktheten och försåg honom med motsvarande summa pengar, som först var 10 brittiska pund. Det vill säga, om klienten ville ta ut 20 pund var han tvungen att införa 2 checkar. Det är en liten summa när vi tänker på hur mycket pengar vi kan få ut ur bankomaten idag.
Vem var uppfinnaren av bankomaten?
Uppkomsten av denna idé tillskrivs John Shepherd-Barron, skotsk medborgare att han arbetade i ett företag som var dedikerat, just, till tillverkning av maskiner för att räkna pengar. Shepherd-Barron bodde på landet, så han gick till närmaste bank varje lördag för att få de pengar han skulle behöva under veckan.
En dag 1965 upptäckte han att banken redan var stängd eftersom han hade kommit för sent, och fann sig själv utan möjlighet att ha pengar vid den enda tidpunkten på veckan då jag kunde gå och hämta den. I det ögonblicket började han fundera på hur han skulle kunna lösa detta problem, och det slog honom att han kunde använda en mekanism som liknade den som användes i chokladautomaterna, som var ganska populära i Storbritannien på den tiden.
Vilken var den första bankomaten?
Från det att John Shepherd-Barron kom på idén tills den förverkligades i den första bankomaten gick det ungefär två år. alltså, in juni 1967 den första bankomaten i världen invigdes, som installerades i en Barclays bankkontor i Enfield-distriktet i London.
Säkerhets-PIN: hur kom idén till?
Den första bankomaten hade redan den fyrsiffriga ingångsmekanismen som huvudelementet för säkerhet och personlig autentisering. John Shepherd-Barron, medan han gjorde sin uppfinning, tänkte hur många siffror en person skulle kunna komma ihåg som en säkerhetsnyckel.
Till en början tänkte jag aktivera en 6 nummerkod, men lämnade den till slut i 4 siffror, efter att ha rådgjort med sin fru och sagt till henne att han inte var kapabel att memorera mer än fyra siffror.
I denna mening var det inte förrän 1970 när James Goodfellow, en brittisk ingenjör, föreslog begreppet personligt identifieringsnummer (PIN: Personal Identification Number) att hänvisa till den nödvändiga säkerhetskoden för att ta ut pengar från bankomaten.
Från 1900-talet till idag: utveckling av bankomater till nutid
Från slutet av 1960-talet till idag har utvecklingen av bankomater varit ostoppbar. Framför allt under 70-talet, då det expanderade internationellt. I USA installerades den första bankomaten 1969, på ett Chemical Bank-kontor i New York.
Från det ögonblicket ökade användningen i det nordamerikanska landet. Höjdpunkten kom 1977, året då Citibank uppgav att man skulle avsätta en investering på mer än 100 miljoner dollar för att installera bankomater i New York.
Antalet uttagsautomater installerade världen över uppgick den till 100 000 1984, och 2018 översteg den 3 miljoner.
Hur har utvecklingen varit i Spanien?
Den första bankomaten som installerades i Spanien var i en gren av Banco Popular i Toledo, 1974. Här användes dock inte checkar utan plastkort.
Idag, och enligt Bank of Spain, det finns cirka 116 bankomater för varje 100 000 invånare, som är ett av länderna med den högsta andelen bankomater per invånare i världen. Den högsta toppen nåddes 2008, då det fanns mer än 60 000 bankomater i hela landet.
Sedan dess har trenden varit nedåtgående, även om nedgången varit mer drastisk sedan 2019, beroende på att digitaliseringen även nått finanssektorn och kontanter används allt mindre. Faktiskti slutet av 2021 fanns det 48 081 uttagsautomater, en siffra som inte har nåtts sedan 2002. Tyvärr drabbar stängningen av bankomater särskilt de äldre.
Hur har Grupo Caja Rural-uttagsautomater utvecklats?
Inför denna situation är den vanligaste frågan vad framtida bankomater har i Spanien. Vi är dock långt ifrån att nå slutet på kontanterna. Faktiskt, På Grupo Caja Rural har vi startat 2023 med mer än 11 000 uttagsautomater fördelade över hela den spanska geografin. Alla är i drift 365 dagar om året, 24 timmar om dygnet.
Vi lever i ett ögonblick då ökningen av digitala resurser och verktyg sprider sig bland bankanvändare. Vi är dock på väg mot en stabiliseringsscenario där fysisk och digital bankverksamhet kommer att samexisterabildar en global uppsättning resurser som kommer att ge användarna finansiella tjänster av högre kvalitet.
Uttagsautomater kommer inte att försvinna, utan blir ytterligare en resurs tillgänglig för kunderna disponera och hantera sina pengar hur, när och var de vill. Upptäck vår lista över bankomater och kontor här så att du kan hitta de närmast dig.